POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK SE NA VEČERAS ŽESTOKO OBRUŠIO NA BOŠNJAKE: Pogledajte šta mu je ovaj napaćeni narod kriv…

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, obratio se večeras zvanicama na svečanoj akademiji povodom Dana tog bh. entiteta koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Kako je kazao na početku svog obraćanja, "iza RS je 25. velikih i jedinstvenih godina stradanja, uzdizanja, uspjeha, ponosa...".


"Ovo je 25. godišnjica koju mnogi nisu željeli a koja se nama desila. Prije 25 godina smo osnovali Republiku Srpsku kao volju naroda na ovim prostorima. Ona je za nas bila sloboda, ona je tu da nam se ne bi popnovila historija Jasenovca, jama...", kazao je Dodik.

Kazao je da je ovaj bh. enitet nastao na "srpskim zgarištima, u miru, a branila se u ratu".

"Branila se i odbranila. Nakon toga se i gradila. Mi danas ne slavimo samo Dan RS već i odluku da ćemo živjeti kao slobodni ljudi, slavimo herojstvo i žrtvu znanih i neznanih heroja, naš način života, jezik, kulturu, krsnu slavu. Okupljamo se i pokazujemo cijelom svijetu da smo jedinstveni u tome. Prije 25 godina na ovaj sveti pranzik je stvorena RS. Zato im možda i smeta naš veliki dan, ali bismo bili mali da smo pristali da ne slavimo dan. Glasno i jasno demantujemo sve sumnje u ovaj jedan od najznačajnijih datuma. Ovo nije inat, već historija RS", naveo je Dodik.

Kako je kazao, "RS nije osnovana iz inata već iz potrebe da živi slobodan i da ima svoju državu".

"Ovih 25 godina formiranja RS je bilo upečatljivo jer su nam branili da sanjamo. Uporno smo dokazivali da se taj naš san ponavlja i da će biti ostvaren. Živimo i sanjamo i bit ćemo to što hoćemo. Referendum o Danu RS je ovjerio i osnažio ovaj datum pred sadašđnjim i budućim generacijama. Mi jesmo mala republika, ali Srbi nisu mali narod, veliki su", kazao je predsjednik RS-a.

Govorio je i o odlukama Ustavnog suda BiH.

"Moramo biti spremni da od tog i takvog suda primio i snažnije udare, ali da i još snažnije uzvratimo. Danas je BiH loše mjesto za život, i Srba, i Bošnjaka, i Hrvata, neostvarena ambicija. Neispunjeni san da od nje naprave državu", poručio je Dodik.

Kako je kazao, "u BiH je osnovni problem nemogućnost da se izdigne i izgradi kao zajednica naroda".

"BiH je zaglavljena u bošnjačkom idealizmu o Bosni. Ukoliko se ugrozi Dejtonski sporazum, RS mora da bude spremna da razmišlja o svojoj budućnosti. Odgovorno kažem da je RS i dalje trn u oku nekima u BiH i izvan nje. Koliko još godina treba da prođe da bi političko Sarajevo prihvatilo postojanje RS?", pita se Dodik.

Kazao je da ovaj bh. entitet "ostaje posvećen miru, stabilnosti i saradnji sa svim državama i parterima".

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

"Srbija je naš emotivni, politički oslonac", poručio je Dodik.

Dodik je govorio i o izborima u SAD-u, referendumu u Velikoj Britaniji kazavši da se politički odnosi u svijetu mijenjaju.

"RS mora da izgradi svoju potpunu vojnu neutralnost i bude vezana isključivo za Srbiju i njenu orjentaciju na tom planu. Republika Srpska je trajna kategorija na ovim prostorijma. Želim da kao narod, bili političari ili ne, izgradimo dobre politike da imamo mir i čast. RS je časna državna teritorijalna organizacija, sinonim za slobodu naroda", kazao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana tog bh. entiteta koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Na svečanosti učestvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, patrijarh srpski Irinej, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, režiser Emir Kustiruca...

N1


Najčitanije na portalu