POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK VEOMA ZABRINUT: Predsjednica Hrvatske najavila da će Republiku Srpsku poslati tamo gdje joj je mjesto…

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinga Grabar-Kitarović je u intervjuu za HRT prokomentarisala i oštre napade iz Sarajeva zbog izjave o „radikalizaciji islama u BiH“.

- Stabilnost BiH iznimno je važna za Hrvatsku. Obratila sam se protiv okoštalih struktura koje gaje predrasude prema svima koji bi trebali učestvovati u rješavanju stabilnosti i unutarnjeg uređenja BiH – kazala je Grabar-Kitarović.


Našoj zemlji želi sve najbolje, a posebno će se zalagati, kaže, za „konstitutivno pravo hrvatskog naroda koji se danas osjeća ugroženim“.

- Ne možemo zanemariti potencijalne opasnosti. Postoji problem radikalizacije određenih struktura društva, tome sam i sama svjedočila, znam da je toga svjesna i sama Islamska zajednica u BiH. Trude se izolirati radikale, država pokušava riješiti i pitanje odlaska na ratišta, ali mislim da nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije. Država može i treba tražiti pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj koja se tako dobro uspijeva odmaknuti od bilo kakvih radikalnih pokušaja – izjavila je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović se osvrnula i na posljednja dešavanja u vezi sa proslavom neustavnog dana Republike Srpske.

- Realno gledajući, Republika Srpska se ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država i mislim da ih treba polako vratiti na zemlju – objasnila je.

Naglašava kako Republika Srpska nije nastala 9. januara, nego je nastala temeljem Dejtonskih ugovora. Cijeli taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara, smatra i napominje da je Milorad Dodik najavio referendume koji bi mogli destabilizirati dalje BiH.

- Međunarodna zajednica je reagirala, ali ne dovoljno čvrsto, i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pažnja na BiH. Treba se napraviti nešto dobro, unaprijed spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera – poručila je.

faktor.ba


Najčitanije na portalu