POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

KO SE NE JAVI U VOJSKU IDE NA ROBIJU: Srbija se sprema za regrutaciju nakon što ju je bila ukinula…

Ministarstvo odbrane od Nove godine uvodi u vojnu evidenciju mladiće rođene 1999. godine, koji tokom 2017. postaju punoljetni, kao i one starije koji iz bilo kog razloga nisu izvršili tu obavezu.

Upis u vojnu evidenciju obavlja se u svim centrima Ministarstva odbrane pri lokalnim samoupravama (nekadašnji vojni odsjeci), radnim danima od 9 do 15 časova.


Koja dokumenta treba ponijeti sa sobom

Sa sobom treba ponijeti ličnu kartu ili drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi njihov identitet. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu treba da se obrate ambasadama ili konzulatima Srbije. Iako je riječ o proceduri koja se sprovodi svake godine, ovog puta ona je privukla pažnju javnosti jer se u posljednje vrijeme sve češće govori o mogućnosti za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

Ministarstvo: To ne znači odlazak u kasarnu

U Ministarstvu odbrane su izričiti: uvođenje u vojnu evidenciju ne znači odlazak u kasarnu, odnosno služenje vojnog roka. Ali, nisu u pravu ni oni koji su, kada je prije nekoliko godina suspendovano obavezno služenje vojnog roka, zaključili da više nikad neće imati bilo kakav dodir sa sistemom odbrane.

``Uvođenje u vojnu evidenciju je danas, kada postoji isključivo dobrovoljno služenje roka, jedini kontakt mladića na koje se ovo odnosi sa vojskom``, kaže načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković.

Kazna do 50.000 dinara ili 60 dana zatvora

Do kraja februara na snazi je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, koji je Ministarstvo odbrane ``pokrilo`` i odgovarajućim spotom koji se može vidjeti na njihovom sajtu, a poslije toga će se slati pojedinačni pozivi onima koji se nisu odazvali. Nadležni ističu da nema razloga za izbjegavanje upisa u vojnu evidenciju, ali i upozoravaju da, pošto je riječ o zakonskoj obavezi, propisane su i kazne za neodazivanje.

Riječ je o prekršajnoj odgovornosti zbog kršenja Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, za šta je zaprijećena kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana. Bošković kaže da neće biti sankcionisani mladići stariji od 1999. godišta, koji nisu uvedeni evidenciju, ako se sada odazovu na opšti poziv. Onima koji nisu upisani, Ministarstvo odbrane ne može izdati uvjerenje o regulisanoj vojnoj obavezi (u šta spada upis u vojnu evidenciju), a koje je neophodno za ostvarivanje nekih prava.

Pri upisu, mladići se izjašnjavaju i da li su zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka koje traje šest mjeseci. Zainteresovanima za oblačenje uniforme, odlazak u kasarne i vojničku obuku ovo se omogućava uz, ako to žele, kasniju mogućnost zasnivanja radnog odnosa u Vojsci Srbije. Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju mogu se pronaći na sajtu Ministarstva odbrane (dio Obaveze odbrane), gdje se mogu preuzeti Upitnik za uvođenje regruta u vojnu evidenciju, kao i Prijava podataka o regrutu vojnom obvezniku koja se odnosi na mladiće koji žive u inostranstvu.

Politika/Radio 021


Najčitanije na portalu