POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PREMINUO GLUMAC KOJEG SMO TOLIKO VOLJELI: Iz bolnice zvanično potvrđeno da je prestalo da kuca srce...

Francuski glumac Pierre Brice, zvijezda filmova o indijanskom apačkom poglavici “Winnetou”, koji su stekli veliku popularnost kako kod djece, tako i kod odraslih, preminuo je u subotu u bolnici u Parizu, zvanično je potvrđeno. Tužnu vijest objavio je njegov menadžer i pravni zastupnik. Thomas Claasen izjavio je za AFP da je 86-godišnji Pierre Brice primljen u bolnicu u petak naveče sa simptomima visoke temperature.


Nije bio pri svijesti tokom noći, a doktori su medikamentoznom terapijom pokušali da mu pomognu. U subotu ujutro nakratko je došao svijesti, ali je preminuo u 8.20.

Glumac je, kako se navodi, “umro na rukama svoje supruge”, a uzrok bi mogla biti teška upala pluća. Njegova supruga Hella je u Briceovim posljednjim trenucima na ovom svijetu bila svo vrijeme s njim.

Bricea je za ulogu poglavice Apača Winnetoua u ekranizacijama romana Karla Maya otkrio producent Horst Wendlandt u ranim 6o-im godinama prošlog stoljeća. Glumac nije bio upoznat s djelima Karla Maya, niti sa karakterom Indijanaca, ali ga je njegov agent ipak nagovorio da prihvati ulogu. Uskoro je postao jako popularan u brojnim zemljama, kao i kod nas. Praktično je postao “zvijezda preko noći”, a glumio je u čak 11 filmova o poglavici indijanskog plemena. Glumio je u još nekim filmovima, ali ipak je najviše zapamćen kao Winnetou.

Brice se, osim glumum, bavio i pjevanjem, a njegov hit “I Stand Alone” svojedobno se čak oko 3 mjeseca zadržao na njemačkim top listama najpopularnijih pjesama.

Glumac treba niti pokopan u Njemačkoj.

Zanimljivo je da su filmovi o Winnetou snimani i u bivšoj Jugoslaviji, odnosno u Hrvatskoj. Od 1962. do 1968. na lokacijama u Hrvatskoj snimljeno je deset filmova o Winnetou, a u osmom mjesecu bi trebalo započeti i snimanje novih filmova i to na više lokacija – blizu Učke, u Istri i Paklenici, kanjonu Zrmanje i slapovima Krke.

Izvor: Doznajemo.com


Najčitanije na portalu