POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

STRUČNACI UPOZORAVAJU I KUNU 2017. GODINU: Kažu slijedi nam nevrijeme koje je mnogo opasnije od poplava…

Ova godina će biti najtoplija otkako se mjere temperature, a stručnjaci za klimatske promjene tvrde da će globalno zagrijavanje dovesti do naglog rasta temperatura.

U 2017. godini već su izmjerene rekordno visoke temperature u pojedinim područjima, pa je tako na Antarktiku mart bio najtopliji od početka mjerenja.

Rekordno visoke temperature u prvih pet mjeseci ove godine zabilježene su u Ekvatorijalnoj Gvineji, Gani, Venezueli i Laosu, gdje je u prosjeku bilo toplije za 0,68 stepeni celzija.

Naučnici strahuju da bi 2017. mogla označiti kraj 18 godina duge pauze u procesu globalnog zagrijavanja.

Profesor Adam Scaife je za The Times rekao kako postoje dobre šanse da ove godine budu srušeni neki temperaturni rekordi.

"Temperature su već sada više u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Scaife.

Meteorolozi su već potvrdili da će sve jači El Nino u Tihom okeanu dovesti do smanjenja padavina u Africi i Indiji. To se ovih dana već potvrđuje. Indiju je zahvatio val vrućine od koje je više od 800 ljudi smrtno stradalo.

Prema podacima koje ima NASA, 2016. godina je bila najtoplija od 1880. kada su se počele mjeriti temperature, no na osnovu podataka u prvih pet mjeseci ove godine zaključuje se da će 2017. biti još toplija.

Klix


Najčitanije na portalu