POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Pogledajte šta Dodikova žena i Cvijanovićka rade po Americi…

Srpska demokratska stranka (SDS) izražava nezadovoljstvo povodom posljednjih nastupa u javnosti premijerke Vlade RS-a Željke Cvijanović, a u vezi sa njenim navodnim "službenim odlaskom" u Sjedinjene Američke Države (SAD) na svečanost inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, saopćeno je iz ove stranke.


- Smatramo da turistička posjeta Željke Cvijanović Washingtonu i pompezno i lažno predstavljanje te posjete od RTRS-a šteti ugledu Republike Srpske i ugledu pozicije predsjednika Vlade RS koju Željka Cvijanović obavlja – navodi se u saopćenju.

Kako dodaju, posljednjih nekoliko dana vijest o navodnoj "službenoj posjeti" Željke Cvijanović SAD-u "predstavlja predmet podsmijeha ne samo u RS-u već i u regionu".

- Željka Cvijanović prisustvovala je inauguraciji novog predsjednika SAD-a u svojstvu građanina o čemu svjedoči i mjesto na kome su supruga predsjednika RS-a Snježana Dodik i premijerka Željka Cvijanović stajale. Radi se o zoni '12 zeleno', namijenjenoj običnim građanima SAD-a. Cijena karata za tu zonu iz koje je premijerka Željka Cvijanović posmatrala inauguraciju tokom 'službene prosjete' SAD-u na najpoznatijem američkom portalu za internet kupovinu e-bayu košta do 7.500 američkih dolara i karte za ovu zonu tokom inauguracije su dostupne svima – navodi SDS u saopćenju.

I dok je većina medija u zemlji i regionu okarakterisala posjetu Željke Cvijanović SAD-u kao, kako ističu, isključivo turističku, Radio-televizija Republike Srpske "pompezno je izvještavala o službenoj posjeti predsjednice Vlade RS-a, još jednom pokazujući se kao fabrika laži i propagandni instrument u rukama vladajućeg režima".

- Smatramo da ponašanje Željke Cvijanović i širenje propagande da će tokom inauguracije premijerka 'biti u društvu visokih funkcionera velikog broja zemalja' kako je to prenio RTRS, šteti ugledu Republike Srpske i ugledu funkcije predsjednika Vlade RS koju Željka Cvijanović obavlja.

Zahtijevamo i od Željke Cvijanović i od uredništva RTRS-a da se ponašaju odgovorno i profesionalno i ne dozvole da institucije koje trenutno predstavljaju postanu predmet podsmijeha javnosti u Republici Srpskoj i regionu - dodaje se u saopćenju SDS-a.

Mediji u RS-u prenose kako je američki CNN objavio gigapiksel fotografiju sa jučerašnje inauguracije Donalda Trampa, na kojoj se vidi da se premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nalazi u dijelu predviđenom za obične posjetioce.

Podsjećamo, Cvijanović je na privatno putovanje u SAD otputovala o trošku građana Republike Srpske koje je pokušala predstaviti kao službeno. Ambasador BiH u SAD-u Haris Hrle demantovao je njene tvrdnje ističući da se ona ne nalazi u službenoj posjeti Vašingtonu i da neće prisustvovati službenim aktivnostima vezanim za inauguraciju predsjednika Donalda Trumpa.

Javnost u BiH još uvijek nije upućena ko su navodni visoki zvaničnici sa kojima je Cvijanović razgovarala, koliko novca je potrošeno za posjetu Vašingtonu i koju će korist građani Republike Srpske imati od njene posjete SAD-u.

Slobodna Bosna


Najčitanije na portalu