POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

UZBUNA U RS-u: Pogledajte šta je Vučić obećao Merkelovoj kad ga je pitala zašto ne uvede sankcije Dodiku…

Mir i stabilnost su najvažniji prioriteti u odnosima između BiH i Srbije, a očuvanje mira i stabilnosti znači ozbiljan ekonomski razvoj regije, zajednički je to zaključak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.


Uprkos ekonomskim temama koje su, sudeći prema izjavama aktera sastanka, medije u Beogradu je najviše zanimao Zvizdićev i Vučićev stav u vezi sa američkim sankcijama predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku.

- Ja sam uvijek ovdje u teškoj situaciji. Kada izlazim pred vas sa predsjednikom RS-a Dodikom, nikada ne kritikujem nekoga iz Sarajeva. Isto tako ne želim reći niti jednu ružnu riječ o gospodinu Dodiku. Srbija se neće priključiti sankcijama. Sankcijama se ne donose rješenja, a postoji i odluka u Vladi Srbije da nam se nikada više ne ponovi vrijeme iz 90-ih godina kada smo jedni drugim postavljali blokade na Drini. Mislim da je to odgovoran stav, a ne želimo da se miješamo u unutrašnje stvari BiH. Pitala me Angela Merkel zašto ne podržavam sankcije prema Dodiku. Dao sam joj isti odgovor – kazao je Vučić nakon sastanka.

Za Zvizdića sankcije Miloradu Dodiku nisu predstavljale iznenađenje, ali jesu lošu poruku investitorima koji su namjeravali uložiti novac u BiH.

- Svako ko permanentno radi na ugrožavnaju ustavnih rješenja u BiH, naravno da u jednom trenutku doživi sankcije, kao što je to bio slučaj sa gospodinom Dodikom. Mi u BiH nismo zbog toga sretni jer to nije dobra poruka za državu. Permanentno antidejtonsko djelovanje je dovelo do toga i ja očekujem da će to biti dobra poruka za lidere u BiH, da će se okrenuti konkretnim pitanjima – izjavio je Zvizdić.

Dijalog zvaničnika BiH i Srbije će, kazao je Zvizdić, biti jedini instrument na bazi kojeg će se raditi na poboljšanju odnosa dvije zemlje.

- Ova godina će biti obilježena mnogo većim brojem posjeta i susreta, jer u ovom momentu smatramo da postoji veliki broj zanačajnih tema zbog kojih se moramo sastajati – poručio je Zvizdić.

Teme koje su dominirale današnjim sastankom su, tvrde sagovornici, bile ekonomske teme i izgradnja putne infrastrukture.

- Fokusirat ćemo se na dva infrastrukturna projekta, a to je izgradnja autoputa ili brzog puta od Sarajeva do Beograda. BiH će u narednih mjesec dana odlučiti koja je to trasa, a onda ćemo biti u prilici da na bazi naših odluka pozovemo investitore i kreditore. U istu ravan stavljamo i pitanje povezanosti Srbije i BiH željezničkom prugom, a onda dalje sa Evropom, kako bi unaprijediti kretanje ljudi i kapitala – izjavio je Zvizdić, naglašavajući važnost zajedničkog nastupa BiH i Srbije u odnosima sa stranim investitorima.

- Nije svejedno za strane investitore ako govorimo o kapacitetu od pet ili ako govorimo o kapacitetu od 15 miliona stanovnika – dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Trenutni obim vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje je za Vučića zadovoljavajući, ali se taj obim, smatra Vučić, može unaprijediti.

- Srbija ima dobre odnose sa BiH, a oni se ogledaju u našoj trgovinskoj razmjeni. U 2015. je ona bila na rekordnom nivou, a prošla godina će biti viša od toga. Imamo rast uvoza i izvoza. U naredne četiri godine možemo povećati našu vanjskotrgovinu razmjenu na više od dvije milijarde – kazao je Vučić.

Na sastanku je također razgovorano o mogućnostima kulturne i saradnje u obrazovanju, te o pitanjima sukcesije i definiranja granica.

- Imamo četiri tačke koje još nismo dogovorili, ali to će uskoro biti predmet naših komisija – izjavio je Vučić govoreći o granici između BiH i Srbije.

Zvizdić i Vučić su na sastanku u Beogradu razgovarali i o ideji kreiranja „Valterovog puta“ od Sarajeva do Beograda, što bi značajno unaprijedilo turističku ponudu dvije zemlje kada su turisti iz Kine u pitanju.

faktor.ba


Najčitanije na portalu