POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

BALKAN U ŠOKU: Pogledajte šta je pronađeno u Titovom kovčegu…

Bivši načelnik SDB Srbije Obren Đorđević je otkrio da tijelo Josipa Broza Tita nije bilo u kovčegu izloženom u Saveznoj Skupštini 8. maja 1980. godine, nego je u njemu bio pijesak.


Đorđević je četrdeset godina radio u organima sigurnosti, a bio je i načelnik Službe državne bezbijednosti Srbije. On tvrrdi da u kovčegu prekrivenom zastavom nije bilo tijelo Josipa Broza Tita, nego da je u njemu bio pijesak. Prema njegovim riječima, to je bila podvala Službe državne bezbjednosti.

"Nakon smrti Josipa Broza Tita, pojedini članovi Predsjedništva SFRJ na čelu sa Stanom Dolancom i Stevanom Dronjskim željeli su balzamirati njegovo tijelo i staviti ga u mauzolej, kakav je Lenjinov na Crvenom trgu. Međutim, Titovo tijelo je bilo puno različitih lijekova, počelo se prerano raspadati i širiti neugodan miris. Zbog medicinskih i higijenskih razloga, Dolanc i Dronjski su odlučili da se sahrana obavi bez Titovog dijela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pijesak", otkrio je Đorđević.

Neki vjeruju i da je sahrana obavljena na takav način jer je bivši šef državne bezbjednosti Mitja Krajger strahovao od moguće diverzije emigracije.

Ipak, tvrdi se da je iza svega stajao upravo Dolanc, ministar policije, koji je želio naslijediti Tita.
Najčitanije na portalu