POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK U SUZAMA: Cijela BiH slavi… Pogledajte kakva vijest iz Brisela je obradovala Bosance…

EU će u ljetnim mjesecima razmatrati aplikaciju za članstvo naše zemlje, a odgovor će zavisiti od nastavka provođenja reformi u narednih nekoliko mjeseci. BiH mora ubrzati tempo, jer svijet nas neće čekati, poručeno je na konferenciji "Izgledi za napredak" u organizaciji Američko-bosanske fondacije i John Hopkins SAIS Centar za transatlantske odnose.Jedini put kojim se BiH može kretati je put u EU. Nijedan ozbiljan faktor u našem društvu ne misli drugačije, stava je premijer Federacije.
“I na tom putu moramo riješiti neke, danas je to nazvano etno problemima, mi ga zovemo popularno pronicanje nacionalističkih strasti koje zaista moramo deplasirati da bismo usvojili jednu drugu važnu strategiju, strategiju ekonomskog rasta i zapošljavanja”, istakao je Fadil Novalić.
Jedino pitanje je na koliko prepreka ćemo naići na tom putu i sa koliko energije ćemo rješavati prepreke. Prva je Reformska agenda, iako ona, prema Novalićevim riječima, definira ono u čemu su svi saglasni i barem bismo to trebali provoditi bez opstrukcija.
“U tom smislu bi bilo dobro da dođe do ustavnih promjena, no nismo ih mogli riješiti proteklih dvadeset godina, pa ne moramo se sada pod svaku cijenu mučiti sa njima. Znači, okrećemo se ekonomiji i to bi mogli reći da je mainstream u ove naredne četiri godine”, naglasio je Novalić.
Jedna trećina Reformske agende je provedena ili u toku. Ključno je da se nastavi, pogotovo u narednih nekoliko mjeseci, jer će u ljetnim mjesecima EU razmatrati aplikaciju za članstvo i odlučivati da li će krenuti u narednu fazu ili ne.
“Mi također nemamo političkih favorita, ne favorizujemo nijednu stranku, nijedan entitet, državu protiv entiteta. Sve što govorimo je provedite reforme koje su navedene u Reformskoj agendi i pored toga možda još jednu ili dvije stvari da pokažete da ste sposobni da iznesete taj teret, i mi ćemo odgovoriti pozitivno”, poručio je Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.
Ovo nije prijetnja, ovo je prilika da provedemo reforme koje su nam potrebne, istakao je Wigemark. Podsjetio je i da su sve veće političke stranke pristale da rade zajedno.
“Tako da svakoga ko opstruira donošenje važnih odluka, koje su potrebne za postizanje aranžmana sa MMF-om, Svjetskom bankom i EU, mi ćemo vrlo jasno prozvati i otvoreno ćemo vam reći ko je ko”, naglasio je Wigemark.
BiH se nalazi na radaru i Amerike i Evrope. To dokazuje i ova konferencija, pod pokroviteljstvom američkog potpredsjednika Joe Bidena, a to nije mala stvar.
“U mojoj zemlji se spremaju izbori, gdje bar jedan od kandidata nema apsolutno pojma o Evropi, a za nju mari još manje. Divno je što napredujete, ali morate pratiti tempo. Svijet ne miruje, ljudi u mojoj zemlji, na Zapadu, očekuju od vas da iskoristite momenat, jer svijet vas neće čekati”, upozorio je Mike Halsell, profesor John Hopkins univerziteta.
Uloga visokog predstavnika je vrlo bitna, jer je nerealno očekivati da sve uradimo sami, smatra profesor Halsell.
“Mislim da je bila užasna greška prije deset godina, kada je OHR vodio gospodin koji je želio smanjiti vlastite ovlasti. Mislim da je to užasna greška. Vi ste evropska zemlja, težite EU i možda, jednog dana, NATO-u. Vama treba pomoć.“
Halsell je istakao kako se nada da će BiH postići dovoljan napredak da će EU i međunarodna zajednica uopće željeti da ostanu u našoj zemlji da nam pomognu.

TV1


Najčitanije na portalu