POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

FIKRET HODŽIĆ ZAČEPIO USTA SVOJIM KRITIČARIMA: Pogledajte šta je uradio u rodnoj Srebrenici…

Fikret Hodžić popularni TV voditelj: Naljeto berem prve maline sa svojih 20 dunuma
Bavljenje poljoprivredom za mene je, prije svega, povratak u mjesto odakle sam krenuo. Tri stalna radnika u firmi. U filmu, koji će se snimati po njegovoj knjizi “I ja sam iz Srebrenice”, trebala bi se, prema najavama, naći neka od najpoznatijih imena Holywooda.


Fikret Hodžić, voditelj revijalnih emisija na Hayat TV-u i autor knjige “I ja sam iz Srebrenice”, od prošle godine krenuo je u novu poslovnu avanturu, ovog puta poljoprivredu. On je, naime, na čak 20 dunuma svoje zemlje u Srebrenici zasadio maline i kupine što je, kako je rekao, veliki poduhvat.

Cvjetovi rastu

– Ulazak u poljoprivrednu djelatnost za mene je, prije svega, povratak u mjesto odakle sam krenuo na put koji je, manje-više, poznat. U Srebrenicu sam i bez tog posla išao vrlo često, i gledajući neobrađena polja, pomislio da je prava šteta ne uraditi nešto korisno, ne samo za sebe nego i za društvo. Ne samo na zemlji koja je u vlasništvu moje porodice nego širom BiH, mogu se zasaditi brojne vrste voća i povrća, ali, nažalost, svjedočimo neiskorištenim potencijalima. Ako sam imao mogućnost da nešto promijenim, to sam i uradio, a izbor maline i kupine bio je praktičan, trebalo bi da izvrsno uspijevaju na tom tlu – kaže voditelj na početku razgovora za Faktor.

Njegova firma upošljava tri stalna radnika, ali sezonskih je uvijek mnogo više. Tokom ljeta će ih biti više od dvadeset, primarno zbog berbe prve maline, ali i radova na poljima, gdje je posadio krompir, jer je imao želju proširiti asortiman.

– U mom karakteru je da uvijek očekujem više. Ovog puta se to nije desilo, možda i prvi put otkad pokrećem neki posao. Gledam kako cvjetovi rastu, baš sad u maju, i nekako me smiruje saznanje da sve treba svoje vrijeme. Protiv prirode se ne može. Ozbiljniju berbu očekujem sljedeće, no već i ove godine znat ćemo kakav je ukus mog voća, ali to neće biti velike količine. S obzirom na to da je sve krenulo prošle godine, mislim da su moja očekivanja realna – govori Hodžić.

Fikret trenutno zajedno sa Ammarom Švrakićem vodi emisiju „Kako se zove“ na Hayat TV-u, a ovaj angažman zbog cjelodnevnih snimanja zahtijeva puno vremena i obaveza, te česta putovanja po cijeloj BiH. Kako kaže, televizija je njegova prva ljubav, od koje nikada neće odustati.

Fotografija i glumac

– Istina je da sam u posljednjih nekoliko mjeseci mnogo više angažiran oko zasada, vlažnosti zemljišta, vremenskih prilika, upošljavanja radnika, ali kad se te stvari slože, bit će lakše. Svaki početak je težak, ali kvalitetni rezultati su potvrda dobro obavljenog posla. To je ono što mi pruža satisfakciju u radu. Uživam i u kontaktu s lokalnim stanovništvom. Mnogo vremena provodim s njima, bilo da su uposleni u firmi ili ne. Dijelimo svakodnevnicu, dijelimo neke naše priče – kaže voditelj.

Uskoro bi trebalo krenuti snimanje filma po njegovoj knjizi “I ja sam iz Srebrenice”, za koji će scenario raditi Haris Pašović. To će, prema dosadašnjim ispitivanjima, biti prvi film o stradanju naroda Srebrenice. Utoliko je, naglašava, njegova realizacija još važnija, ne samo za njega, nego i za cijelu BiH.

– Kada mi je Haris naveo imena glumaca koje bi rado vidio u filmu, zaledio sam se. Njegove ideje nije lako pratiti, uvijek traži više. Nikada ne pristaje na manje od onoga što on kao viziju traži od saradnika, pa ako sve bude po njegovom, u filmu bi se trebala naći neka od najpoznatijih imena Holywooda. Ja nemam potrebu da se pojavljujem u filmu, osim na uobičajeni filmski način kada je autobiografski i istinit film u pitanju, da ostanem u formi fotografije. Ne bih rekao da sam neki glumac – uz smijeh kaže Hodžić.

Vratio se duše pune radosti

Knjiga Fikreta Hodžića “I ja sam iz Srebrenice” prevedena je na turski i engleski jezik, a voditelj je nedavno boravio u Americi, gdje ju je promovirao. Sa tog puta nosi brojne lijepe utiske.

– Sresti naše ljude desetinama hiljada kilometara daleko, razgovarati s njima, osjetiti tako puno Bosne u njihovom dahu, za mene je bilo posebno iskustvo. Obišao sam mnogo gradova, bio je to prilično iscrpljujući put, ali ipak prepun užitaka, toliko da bih poželio uskoro vratiti se tamo i nastaviti razgovor gdje smo stali. Siguran sam da će tako biti u svakoj zemlji koju posjetim. Bit ću sasvim iskren i reći da je poenta vjerovatno u davanju sebe, a ja se nikad ne štedim. Predam srce, a vratim se duše pune radosti – kaže Hodžić.

Faktor.ba


Najčitanije na portalu