POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

HAOS U BANJA LUCI Žestoko je u Narodnoj skupštini RS-a: Bošnjački poslanici morali napustiti salu…

Zastupnici Kluba "Domovina" napustili su danas sjednicu Narodne skupštine RS-a i poručili da ih ne zanima kakve će "jednonacionalne zaključke donijeti", te da oni za njih neće biti obavezujući.

Zastupnik Mihnet Okić je istakao da današnja rasprava o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, nije ni trebalo da se nađe na dnevnom redu.


- Ovo je 22. posebna sjednica NSRS-a, što je duplo više od redovnih, i što samo govori o složenosti situacije u ovom entitetu. Kako se situacija dalje razvija, ovaj entitet će postati 'entitet sa posebnim potrebama' - kazao je Okić.

Posebno se osvrnuo na današnji govor entitetskim zastupnicima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

- Pod čijom zastavom plovi predsjedavajući Predsjedništva BiH. Upozorili smo ga da je na ovu poziciju izabran glasovima i druga dva konstitutivna naroda i da je i njihovim glasovima ostvario legitimitet. Ispostavilo se da je to naša najveća greška - kazao je Okić.

Zastupnik Nedim Čivić je, također, kritikovao Ivanićev stav.

- Vjerovali smo vam. Da ste spremni da raščistite sa režimom i politikom 90-ih. Danas vidimo da nije bilo te spremnosti. Idete po savjete onima koji su izjavljivali da 'ako ubijete jednog Srbina, ubit ćemo stotinu Bošnjaka' – naglasio je Čivić.

On je ocijenio i da "možda ne bi ni došlo do revizije" da se nisu osporavale presude najvećih međunarodnih institucija za genocid, da se prihvatilo da je nad Bošnjacima počinjen genocid, da se preživjelima vratilo dostojanstvo, da su zakoni u ovom entitetu usklađeni sa međunarodnim sudovima, da nisu nagrađivani ratni zločinci i drugo.

faktor.ba


Najčitanije na portalu