POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OČISTITE SVOJE ARTERIJE UZ POMOĆ SAMO JEDNE NAMIRNICE: Ne tražite rješenje u ormariću sa lijekovima…

Budućnost liječenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti ne nalazi se, izgleda, u ormarićima sa lijekovima, već u vašoj kuhinjskoj ostavi ili vrtu…

Obični nar izgleda da može prevenirati napredak bolesti koronarnih arterija, prema studiji koja je objavljena u medicinskom žurnalu Atherosclerosis.


Štaviše, ta je studija pokazala da ekstrakt nara može prevenirati i čak dovesti do poboljšanja kod niza pataloških stanja, koja vrlo često dovode do smrtnog ishoda

Kako je poznato, uzrok atheroskleroze je nakupljanje masnih materija na arterijskim zidovima, a eksperimenti o kojima se piše u žurnalu su provedeni nad miševima u labaratorijskim uslovima – davan im je ekstrakt nara zajedno sa vodom koju su pili. Iako je terapija narom nešto povećala nivo holesterola, zabilježeni su neki drugi pozitivni efekti, također vezani za kardiovaskularne bolesti – poput snižavanja visokog krvnog pritiska.

Ljekovitost nara, dakako, u narodu je poznata odavno, a nova istraživanja trebala bi voditi i njegovoj još uspješnijoj primjeni u liječenju.
Najčitanije na portalu