POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

POLICIJA UPUTILA OZBILJNO UPOZORENJE: Ne objavljujte slike djece na Facebooku…

Koliko često na Facebooku naletite na fotografije djece i maloljetnika koje objavljuju vaši prijatelji? Vjerovatno vrlo često. Trend objavljivanja fotografija djece na Facebooku u posljednje vrijeme sve je prisutniji, pogotovo otkako se tom društvenom mrežom počeo širiti lanac nominacija.


Riječ je, kako piše Večernji list, o trendu koji u većini slučajeva slijede majke. Nakon što objavi tri fotografije sa svojom djecom na svom profilu, osoba nominira druge da naprave isto.
Tako se društvenim mrežama širi baza fotografija djece iza kojih vreba opasnost koje mnogi nisu svjesni. Stručnjaci upozoravaju da objavljivanjem fotografija djece narušavate njihovu privatnost i sigurnost.

Još je više zabrinjavajuće to da bi takve fotografije mogle privući seksualne predatore.

– Zaštitite svoju djecu! Možete biti ponosni roditelji vašoj predivnoj djeci, ali budite oprezni. Podsjećamo vas da objavljivanje fotografija djece na Facebooku nije bezopasno – stoji u objavi koju je francuska policija objavila na svom Facebooku s namjerom da upozori roditelje da dobro razmisle prije nego objave fotografije svoje djece.

Zbog objavljivanja fotografija svoje djece roditelji u Francuskoj mogu biti kažnjeni novčanom ili čak zatvorskom kaznom. Prema francuskom zakonu o privatnosti, svatko tko objavi fotografiju druge osobe bez njezina pristanka mogao bi biti kažnjen novčanom kaznom do 45 tisuća eura ili kaznom zatvora u trajanju od godine dana, ističe odvjetnica Viviane Gelles.

Pravni stručnjaci upozoravaju i da bi sama djeca zbog objave fotografija mogla tužiti roditelje i od njih zbog povrede privatnosti tražiti odštetu.

Kako bi se smanjio rizik od neželjenih posljedica, stručnjaci savjetuju da pripazite na svoje postavke privatnosti i da, želite li objavljivati fotografije svojih mališana, to činite na način da fotografija bude vidljiva samo vašim prijateljima i rodbini, nikako svim korisnicima.

doznajemo.com


Najčitanije na portalu