POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PUTIN PLAČE, KINA U STRAHU: Amerika napravila najopasnije oružje, za koje se smatralo da je nemoguće…

Američka Agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) razvija podvodne kapsule koje bi u velikoj mjeri mogle promijeniti rat na moru.

Kapsule bi bile postavljene na dno okeana gdje bi mogle ostati mjesecima, čekajući na aktivaciju.


Kada se to desi, kapsula bi izronila i iz nje bi izašao dron, ili bi bila ispaljena raketa na neprijatelja, u zavisnosti šta bude u nju stavljeno.

Ovakve kapsule mogle bi se koristiti za nadgledanje, pomoć u komunikaciji, ali i za pomorski rat, piše Daily Mail.

"Motivacija iza ovog istraživanja je osigurati brzo raspoređivanje bespilotnih sistema distribucije na daleke lokacije, pošto bi ih godinama ranije raspoedili širom svijeta i aktivirali kada to bude potrebno", rekao je glasnogovornik DARPA-e Jared Adams.

Gotovo 50 posto svjetskih okeana je dublje od četiri kilometra, što pruža odlično mjesto za skrivanje.

Ono što je impresivno kod ovog novog oružja je njegova jednostavnost, ali i potencijalna efikasnost, pošto bi svaki napad imao efekat iznenađenja.

Ipak, prije nego kapsule postanu stvarnost, DARPA mora riješiti nekoliko problema, poput načina aktivacije, izranjanja na površinu i sistema najapanja kapsule u dubokim vodama koji bi trajao nekoliko godina.

Inače, DARPA je ranije učestvovala u nekoliko velikih programa. Pomogli su u pravljenju interneta, nevidljivih aviona, dronova i pametinh bombi.

Trenutno rade i na programu razvijanja „brodova duhova“, odnosno plovila koja bi sama putovala morima u potrazi za neprijateljskim podmornicama, čime bi razarači sa posadom bili oslobođeni za druge zadatke.

Avaz


Najčitanije na portalu