POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

BIH NEĆE UĆI U EU dok Jevrejima ne isplati ni manje ni više nego...

Izrael je zainteresiran za pitanje restitucije imovine Jevreja i Jevrejske zajednice, odnosno jevrejskih općina u Bosni i Hercegovini koju im je otela ustaško-nacistička vlast u vrijeme Drugog svjetskog rata, koja je nacionalizirana u vrijeme komunizma, a koja je po dolasku demokratije i nakon posljednjeg rata privatizirana.

Ovo pitanje postavili su iz Izraelskog vijeća za vanjske odnose i srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću tokom njegovog boravka u Jerusalemu. Međutim, odgovora na ovo pitanje još nema.

Uvjet za ulazak u EU

BiH je jedna od rijetkih zemalja bivšeg komunističkog bloka koja još nije donijela zakon o restituciji ili kompenzaciji imovine koja je tokom prošlog stoljeća nacionalizirana, a kasnije prodana, poklonjena i uknjižena bilo na državu, bilo na neki pravni subjekt ili na fizičku osobu.

Najzainteresiranije za povrat imovine su Islamska zajednica u BiH te Katolička i Srpska pravoslavna crkva. Što se tiče Jevrejske zajednice, odnosno jevrejskih općina u BiH, procjenjuje se da je Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata, odnosno Nezavisne Države Hrvatske te u vrijeme SFRJ oduzeta imovina čija se vrijednost danas procjenjuje na oko šest milijardi maraka.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, podsjeća da je pred Drugi svjetski rat u BiH živjelo oko 14.000 Jevreja koji su većinom izgubili i život i svoju imovinu, a da danas nemamo čak ni nacrt zakona o restituciji, niti se o tome razmišlja.

- Prije više od 15 godina mi smo pokušali donijeti takav zakon. Imali smo zakone na entitetskom nivou, ali ih je Wolfgang Petritsch, tadašnji visoki predstavnik, stavio van snage i zatražio da se donese jedinstveni zakon o restituciji imovine u BiH. To do danas nije učinjeno – kazao je Finci za Faktor.

On kaže da je u prošlom mandatu Ministarstvo pravosuđa BiH krenulo u izradu nacrta zakona o restituciji, ali se dalje od pokušaja nije otišlo. Finci naglašava da je povrat imovine oduzete za vrijeme socijalizma jedan od uvjeta za ulazak u Evropsku uniju, a ne samo odgovoriti na Upitnik od 3.242 pitanja i provesti odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", odnosno izmijeniti Ustav i Izborni zakon BiH i iz njih eliminirati diskriminacijske odredbe.

- Što se tiče imovine koja je oduzeta u BiH za vrijeme holokausta, odnosno od 6. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine, sve te odluke su po zakonima Jugoslavije bile ništavne. Sva ta imovina trebala je biti vraćena vlasnicima u stanju u kakvom je bila prije oduzimanja. Međutim, jedan dio je vraćen, da bi poslije toga po drugim, socijalističkim zakonima bio nacionaliziran – naglasio je Finci.

Od Vječne vatre do Marijinog dvora

On kaže da je danas teško reći kolika je vrijednost te imovine koja je do sad već više puta promijenila vlasnika "na legalan ili manje legalan način".

- U BiH je živjelo oko 14.000 Jevreja 1941. Ako je svaka jevrejska familija imala najmanje jedan stan ili kuću, to je oko 4.000 stambenih objekata. S druge strane, veći dio tih Jevreja je imao neki biznis, imalo je svoje radnje ili proizvodne pogone. Sve je to konfiskovano. Ako se počne na tome ozbiljno raditi, onda ćemo morati početi i ozbiljno računati. Ukupna procjena vrijednosti imovine koja je nacionalizirana u BiH je između deset milijardi i 15 milijardi eura. Ako je 20 posto te imovine jevrejsko, onda su tri milijarde eura neka razumna cifra – kazao je Finci za Faktor.

On kaže da su stanovi sigurno bespovratno izgubljeni. Oni su prvo nacionalizirani, a nakon posljednjeg rata su privatizirani za "certifikate".

- Samo Jevrejska općina Sarajevo je po tom osnovu izgubila 80 stanova na potezu od Baščaršije do Marijinog dvora. Prvobitnim zakonom su općine bile obavezne bivšim vlasnicima dodijeliti zamjenske stanove. Ustavni sud BiH je to stavio van snage i sad se uopće ne zna ko bi to trebao nadoknaditi. Znajući kakva je situacija kod nas, to je otišlo zauvijek u propast – smatra Finci.

Što se tiče "velikih" objekata koji su oduzeti od Jevreja ili od jevrejske zajednice u BiH on kaže da je dovoljno pogledati zgradu u kojoj je Ministarstvo unutrašnjih poslova koja je zgrada La Benevolencije.

- Tu su i zgrada Melahe, niz zgrada u Titovoj ulici među kojima su i Salomonova palata i sve one velike zgrade od Vječne vatre do Marijinog dvora koje su bile jevrejske. To je samo u Sarajevu, a gdje su Mostar, Tuzla, Banja Luka i brojne druge općine – naveo je Finci u razgovoru za Faktor.

Izvor: Faktor.ba


Najčitanije na portalu