POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DNEVNICA IDE I DO 150 EURA: Počele prijave za sezonce u Njemačkoj, poznavanje jezika NIJE OBAVEZNO!

Sezonci kojima je namjera da na brzinu zarade odlaskom u inostranstvo, sada imaju idealnu priliku - u Njemačkoj je aktuelno branje špargle koje može da donese dnevnicu od 150 eura. Kako je prenio hrvatski Poslovni dnevnik, njemački zemljoposjednici od ove godine izdvajaju minimalno 8,60 eura bruto po satu, što je nešto više nego prošle godine, ali oni koji poznaju tamošnje prilike tvrde da je ta brojka prenaduvana.Ipak, branje špargli za njemačke uslove je slabo plaćen posao, pogotovo zbog toga što se radniku od plate odbija novac koji poslodavac izdvaja za ručak i smještaj..

Treba znati da za vrijeme slobodnih sati sezonac treba da radi, živi i spava u zajedničkim prostorijama s drugim radnicima. Sa njima bi trebalo da dijeli sanitarne čvorove i tuševe. Smještaj nije svuda jednak, ali jedno je svima zajedničko – nigdje nije luksuzan.Takođe, iz satnice koja se plaća treba isključiti pauzu, jer se ona u Njemačkoj ne plaća.

Radni dan uglavnom traje 12 do 13 sati. U izuzetnim slučajevima, kada špargle po toplijem vremenu brže rastu pa ih ima mnogo, radi se i do 20 sati. Može se uzeti jedna ili dvije pauze od 15 minuta za jelo, koji se zatim odbiju od ukupnih radnih sati.

S druge strane, ako pada kiša, može se raditi tek 4 do 5 sati. Posao je vrlo težak, radi se i nedjeljom i praznicima, a kako za branje špargli treba biti stalno sagnut, posao je samo za one koji nemaju problema s leđima.

Špargle se beru uglavnom između aprila i juna, u zavisnosti od vremena. Međutim, kako su temperature u februaru bile blage, sezona je ove godine već počela.

Riječ je o poslu koji uglavnom obavljaju radnici koji nisu iz Njemačke, a poznavanje njemačkog jezika nije mnogo važno, odnosno, nije preduslov da bi ovaj posao mogao da se obavlja.

Kurir


Najčitanije na portalu