POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DRAMATIČNO U GRAČANICI I DOBOJ ISTOKU Voda poplavila veliko područje: Zatvoreni i putevi…

Obilne padavine ponovo su napravile velike probleme građanima BiH. Iako je nivo rijeka u opadanju, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su u stanju pripravnosti ukoliko bi trebalo intervenirati.

Kako su za Avaz.ba potvrdili, u pojedinim općinama došlo je do plavljenja objekata, ali i naglašeno kako se radi o objektima koji su kritični kada svaki put padne jača kiša.Poplavljena poljoprivredna zemljišta

Iz Općinskog štaba Civilne zaštite Gradačac u noćnim satima bilo je intervencija za pripadnike civilne zaštite u Kerepu, kazali su za Avaz.ba

- Još uvijek je zatvoren regionalni put Gradačac-Gračanica. Ali s obzirom na to da su od 7 sati padavine prestale, vodostaj je smanjen. Dežurne ekipe su održavale puteve tokom cijele noći, tako da je za sada situacija pod kontrolom - kazali su nam iz civilne zaštite Gradačac.

Također, rečeno nam je kako ima poplavljenog poljoprivrednog zemljišta, ali i to da se sad puno brže vrši sanacija.

- Vodotoci su bili u porastu, jer je u posljednja 24 sata u općini Gradačac pao 51 litar kiše po kvadratnom metru. Kada su u pitanju objekti, bila je poplavljena i jedna benzinska pumpa, ali ona je kritična kada svaki put padne jača kiša - kazali su nam.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, je za Avaz.ba kazao, kako je sinoć do 1 sat zabilježen porast na pritokama rijeke Usore.

- Kada konkretno govorimo o Zeničko-dobojskom kantonu, Usora, Tešanj, Jelah, tu je zabilježen rast rijeka i malih potoka koji se već tradicionalno izljevaju u polja oko Jelaha. Međutim, od 2 sata poslije ponoći nivo vode je u blagom opadanju i nemamo informacija da je ugroženo stanovništvo, kao i da su poplavljeni objekti - rekao je Solak.

Najveći problem odvodne vode

Kako nam je potvrđeno pripadnici Civilne zaštite su tokom noći bili na terenu koji je bio rizičan, ali i vatrogasci, koji su imali nekoliko intervencija, a najveće probleme u ovim područjima predstavljaju odvodne vode.

- U ovom dijelu je bilo i nanosa, pritoke su bile zaleđene, tu je bilo velike količine drveta. Rijeka Spreča se u tom dijelu kod Gračanice izlila u Sprečansko polje i nekih 60 hektara je pod vodom, ali to je tradicionalni dio i tu se problemi iz godine u godinu dešavaju. Moram da naglasim kako nemamo zabilježenih plavljenja objekata, stanovništvo nije ugroženo i to je najbitnije - kazao je Solak.

Također, tokom noći su u prekidu bile neke saobraćajnice, ali sada je to sve očišćeno, te se saobraćaj odvija normalno.

- Situacija je pod kontrolom. Danas ćemo svi iz Federalne uprave civilne zaštite poslati tri ili četiri tima prema općinama Jelah, Usora i Gračanica s gumenim čamcima, ukoliko bi bilo potrebe da se ljudi evakuišu - istakao je Solak.

Na kraju nam je rečeno kako je najbitnije u svemu ovome da su velike rijeke poput Bosne, Save i Drine ostale u svojim koritima i da ne prijeti izlivanje.

- Mi smo u kontaktu s kolegama iz RS i situacija je pod kontrolom. Ono što treba naglasiti jeste da velike rijeke poput Bosne, Save i Drine u svojim koritima i da se nisu izljevale - zaključio je Solak.

Avaz


Najčitanije na portalu