POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

FAHRUDIN RADONČIĆ LJUT IZAŠAO PRED KAMERE: Pogledajte koga je optužio za pad revizije…

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, komentarisao je odbijanje zahtjeva BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid nakon što je danas na adresu Predsjedništva BiH stigla odbijenica iz Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Radončić je kazao da je "kao Bošnjak prihvatio tužno tu vijest" te je poručio "svojim prijateljima Srbima kako nemaju razloga za likovanje".  Lider SBB-a pozvao je Srbe da, po uzoru na mnoge druge zemlje, usvoje rezoluciju kojom će osuditi genocid u Srebrenici.


"Što se tiče Izetbegovića koji nas je na onom čuvenom skupu pedeset odgovornih osoba uvjeravao da ima sve pravne argumente, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji", komentirao je Radončić.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije.

"Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)", potvrđeno je za N1.

N1


Najčitanije na portalu