POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

JAVIO SE ĆAMIL DURAKOVIĆ I SVE OTKRIO: Pogledajte šta se zaista desilo za revizijom…

Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković oglasio se porukom na društvenim mrežama nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

- Deset minuta nakon odluke Međunarodnog suda pravde o odbijanju aplikacije za reviziju, otišao sam u Memorijalni centar da se smirim. Nažalost, nigdje nikoga nema, te sam se morao sam uslikati na mjestu zločina i dokaza genocida u BiH i svima koji će čitati šta u ovom gorkom trenutku želim reći – istaknuo je Duraković.


Ističe da “kao bivši načelnik Općine Srebrenica i preživjela žrtva genocida, smatram da je odluka Međunarodnog suda pravde teška, gorka i veliki udar na žrtve. Napominjem da ovom odlukom nije poništena odgovornost Srbije i nisu poništene utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici“.

- Smatram da je Bakir Izetbegović uradio sve što je bilo u njegovoj moći, te da bi svaki drugi postupak rezultirao osudom javnosti. Trebalo je hrabrosti da se djeluje pravovremeno, trebalo je spremnosti da se donese odluka. Ne smijemo sada tražiti odgovornost od člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, kada znamo da je isti postupao na jedini mogući način. Da je kojim slučajem tražio odobrenje za predaju revizije, isto ne bi dobio – napisao je Duraković.

Navodi da je Izetbegović “morao uraditi jedino što je bilo moguće, pokušati reviziju koristeći jedina raspoloživa sredstva. Nažalost, Međunarodni sud pravde je odlučio ići u pravcu traženja ponovne aktivne legitimacije i tu se priča završava“.

- Mi kao žrtve genocida stali smo iza odluke da se pokuša ići sa revizijom, jer mi od istine nismo mogli i nećemo odustati. Historijska istina o genocidu i zločinima je naučno i sudski dokazana. Pravna istina o upletenosti političkog i vojnog vrha Jugoslavije i Republike Srpske je neoboriva. Ostat će zabilježeno da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida. Ostat će zabilježeno i da se revizija nije dogodila – ne zbog nepostojanja novih dokaza, već zbog blokada od drugih članova Predsjedništva BiH. Dakle, prvo BiH nije izgubila, drugo nismo pali na 'novosti' dokaza, već na blokadama koje su došle od samog državnog vrha. Čestitam predsjedniku Izetbegoviću na hrabrosti, pravnom timu na ozbiljnom radu, udruženjima i organizacijama koje su bile uključene. Genocid u Srebrenici više nikada neće biti predmet politizacije. Niko nas ne smije koristiti sada za nova politička razračuvanja. Mi stojimo ponosni i pozivam predsjednika Izetbegovića da osiguramo jedinstvo bošnjaka u RS-u, jer smo opet pred teškim borbama i izazovima. U njima trebamo stajati zajedno, okončati sve sumnje i previranja, raditi za budućnost generacija koje dolaze – zaključuje Duraković.

faktor.ba


Najčitanije na portalu