POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

KADA GOD MISLIMO DA NE MOŽE GORE: Pogledajte strašan video o saobraćajnoj nesreći u kojoj su stradala i djeca…

Na ulicama BiH često smo svjedoci nesavjesnog prolaska kroz crveno, a bezobzirni vozači ne ustručavaju se preticati i na punoj liniji.Zbog ovakvih ali i primjera prekomjerne brzine i vožnje pod dejstvom alkohola, te drugih prekršaja broj stradalih na cestama u BiH se povećava. Tako je nedavno u Sarajevu samo za jedan dan evidentirano 35 saobraćajnih nesreća. Od početka ove godine u Federaciji BiH u saobraćaju su smrtno stradale 74 osobe. Isto toliko stradalih je i u RS-u. U prvih šest mjeseci u Federaciji su evidentirane 13.294 saobraćajne nesreće, u RS 4.176 i u Brčko distriktu 268. Prema zvaničnim podacima Federalne uprave policije, na cestama FBiH od 2005. do 2015. godine zabilježeno preko 270 hiljada saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 1.940 osoba. Sudski vještak Nedim Kamenjašević smatra da je čovjek ključni faktor u saobraćaju.

- Ukoliko je zabranjeno preticanje, čovjek je taj koji pretiče. Čovjek je taj koji pod utjecajem alkohola ili narkotika sjedne za volan. Čovjek je taj koji koristi mobitel u vožnji. Čovjek je taj koji kao pješak svjesno prelazi cestu na crvenom, ili mimo pješačkog prijelaza - smatra Kamenjašević.

Kaznena politika u BiH nije odgovarajuća, smatraju stručnjaci. BiH spada u zemlje sa najblažom kaznenom politikom u regionu, a najrigoroznija je Crna Gora. Susjedna Hrvatska je odavno primjera radi uvela krivičnu odgovornost za divljanje na cesti i kršenje propisa iz hira. Za ovo je u Hrvatskoj moguće dobiti i do tri godine zatvora bez obzira što nije bilo stradalih u saobraćajnoj nesreći.

Bezobzirna vožnja se mora suzbiti, a to je pooštriti kazne za vožnju pod dejstvom alkohla, nekontrolisanu brzinu i sve druge stvari koje se mogu smatrati bezobzirnom vožnjom - stav je Ševala Kovačevića, sudskog vještaka za saobraćaj.

Trenutno kaznena politika u BiH ide na ruku prekršiocima, jer im omogućava da kaznu za počinjeni prekršaj plate duplo manje ako to učine u roku od sedam dana. Bez strožijih kazni i vožnja u rikverc autoputem u BiH, koju su zabilježile kamere JP Autoceste FBiH, će i dalje biti svakodnevnica.


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: TV1


Najčitanije na portalu