POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NEVINOST NA CIJENI: Šokantno saznanje šta sve Bosanke rade da povrate nevinost...

Sve više djevojaka i žena u Bosni i Hercegovini se podvrgava himenoplastici kako bi ``vratile`` nevinost i kako bi ``čiste`` ušle u brak, piše Telegraf.

Himenoplastika se i dalje obavlja u privatnim centrima u BiH, u kojima su potvrdili za ``EuroBlic`` da jedna žena pod nož zna da ide i po nekoliko puta.

Nevinost na cijeni

Među pacijentkinjama su, također, i žene iz etničkih grupa koje su se, očigledno, kasno sjetile koliko je, prilikom udaje, u njihovom narodu nevinost na cijeni. Svjesne su da je njihov brak u startu osuđen na propast ako u njega ne uđu kao od majke rođene, posebno ako se udaju za čovjeka iz neke patrijarhalne bliksoistočne zemlje, što se u današnje vrijeme često dešava.

Himenoplastika je korekcija koja traje od 20 do 45 minuta, a čija cijena je oko 1.400 KM (oko 770 eura).

- Nas samo interesuju naše pacijentkinje, koje nam poklanjaju povjerenje i koje štitimo potpunom diskrecijom. Odavno smo već prestali da brojimo intervencije himenoplastike koje smo do sad uradili – kaže osnivač Centra za plastičnu hirurgiju u Tuzli dr. Zlatko Berberović.

Uglavnom je riječ o djevojkama od 18 do 25 godina starosti, ali se dešavalo da himenoplastika bude urađena i djevojčici od 15, te ženi koji ima 35 godina.

- Razlozi su uglavnom emocionalne prirode. Glavni motiv je želja da se u novoj emocionalno potpunoj vezi ostvari potpunost i da se prevaziđe raniji osjećaj krivice. Tu je uvijek prisutan veliki emocionalni naboj. Slijede slučajevi kad se radi o pripremama za stupanje u tradicionalni brak. Također, imali smo i nekoliko intervencija koje su uslijedile nakon slučajeva neprijavljenog silovanja - ističe on.

Treći put gratis

Iako se ne dešava često da jedna osoba više puta dolazi na himenoplastiku, u praksi ima i takvih slučajeva.

- Više je osoba kojima smo po nekoliko puta radili himenoplastiku, ali to je mali broj u odnosu na sve ostale. U tom slučaju žene imaju popust, kao i svi drugi pacijenti koji kod nas rade više intervencija. Kad je u pitanju poznati slogan ``treći put gratis``, on je nastao tako što sam jednoj svojoj klijentkinji, kada se pojavila treći put, rekao: ``Pa šta je sad opet?`` Ona je na to odgovorila: ``Uradite mi još samo sad i nećete me više nikad vidjeti. Udajem se u jednu bliskoistočnu zemlju``. A ja joj onda kažem: ``E, kad je tako, onda nek ti je srećno! Od mene je onda gratis``. Bili smo i privatno dobri – naglašava dr. Berberović.

Izvor: Avaz


Najčitanije na portalu