POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OD DANAS JE SVAŠTA MOGUĆE U BiH: Hrvati danas na velikom skupu donose odluku o...

U Bosnu i Hercegovinu danas dolazi predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na naučno stručni skup s međunarodnim učešćem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji evropskih vrijednosti?“ koji će se održati u Neumu.


Na skupu se očekuje blizu 250 sudionika, a diskutovat će se tri panela.

Naučno-stručni skup održava se u organizaciji kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH, Odjeljenje za nauku i obrazovanje HNS-a BiH, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zagrebu, Univerzitet u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.


Prvi je jezik, obrazovanje, kultura i istorija, drugi je vezan za evropske integracije BiH, a treći o ustavnopravnom položaju Hrvata u BiH i modelima rješavanja njihovog položaja.

"Najavljen je veliki broj izlagača, među kojima su Tonino Picula i Jakov Pehar. Učesnici se registruju još uvijek. Sutra se također očekuje veliki broj izlagača, a prisutnima će se danas obratiti Kolinda Grabar Kitarović i Dragan Čović koji je pokrovitelj skupa. Očekuje se i izlaganje Davora Ive Stiera, ministra i evropskih poslova Republike Hrvatske", javlja reporterka N1 televizije Tina Jelin-Dizdar.

Sutra će biće održan treći panel "Ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata kao temelj evropske BiH" s početkom u 9.30 sati, a moderatori skupa biće zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i profesor Zoran Tomić.

Cilj je odgovoriti kakvu BiH Hrvati žele vidjeti u svakom segmentu, najavio je Dragan Čović član Predsjedništva BiH.

Izvor. N1info.com


Najčitanije na portalu