POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVA VIJEST JE ODJEKNULA KAO BOMBA: Visoki zvaničnik EU-a otkrio scenario za novi rat u BiH i na Balkanu…

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je Sjedinjene Američke Države na opasnost od rata na Balkanu, ukoliko se Evropska unija "uruši".

Kako prenosi "Euractiv", Juncker se s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom susreo u Briselu prošlog mjeseca, ali je detalje razgovora otkrio tek danas, u intervjuu za "Financial Times".Juncker je rekao da je bio "iznerviran i iznenađen" entuzijazmom Donalda Trumpa zbog izlaska Britanije iz EU-a, zbog čega je upozorio Amerikance na posljedice takvog ponašanja.

Šef EK smatra da je Trumpovo ponašanje pokazalo da on ne razumije komplikovanu historiju Evrope i kaže da je njegovog potpredsjednika "jasno upozorio da Washington ne bi smio da ohrabruje druge zemlje da imitiraju Brexit".

- Rekao sam potpredsjedniku Penceu: 'Nemojte to da pričate, ne pozivajte druge da izađu, jer ako Evropska unija propadne, imat ćete novi rat na Zapadnom Balkanu' - rekao je Juncker.

Kako smatra šef EK, tom regionu je "važno ponuditi evropsku perspektivu".

- Ako ih ostavimo same, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Makedoniju, Albaniju, sve te zemlje, imat ćemo opet rat - rekao je Juncker.

faktor.ba


Najčitanije na portalu