POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVAJ PUT IH MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NEĆE SPASITI: Žrtve rata u BiH pokreću novu tužbu protiv Srbije…

Predstavnici udruženja žrtava rata sa prostora cijele BiH okupili su se danas u Sarajevu gdje su najavili nove tužbe protiv Srbije i Republike Srpske.

Obraćanje medijima u organizaciji 26 udruženja žrtava rata održano je povodom odbijanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Danas okupljeni su poručili da predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Dragan Čović i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak moraju odgovarati jer su izdali istinu i pravdu kada je proces revizije u pitanju.


Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da je cijeli tim za reviziju na čelu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem učinio maksimum napora u okolnostima u kojima su mogli djelovati.

Mišljenja je da je najveća krivica na članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću.

- Smatramo da su pogrešno informisali Međunarodni sud pravde, svjesno prešutjeli odluku iz 2002. godine. Po pitanju Međunarodnog suda pravde mislimo da je stvar završena. Želim pozvati sve da krenemo u realizaciju presude iz 2007. godine. Ivanić je oslobodio Srbiju direktne odgovornosti za počinjeni genocid i sav teret prebacio na RS. Mislim da ima dovoljno elemenata kada je u pitanju presuda iz 2007. da se krene u realizaciju, a prvi korak jeste da se u Parlamentu BiH pokrenu izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH u kojem bi se kaznio svako ko javno negira genocid - istakao je Tahirović.

Naglasio je da je presuda konačna prema onome što oni znaju i ne preostaje ništa drugo nego krenuti u realizaciju iste.

- Naš je cilj implementacija presude iz 2007. u svim njenim segmentima. Počevši od onoga gdje Srbija snosi odgovornost za nesprečavanje počinjenog genocida u Srebrenici do toga da nije hapsila počinioce ratnog zločina koji su živjeli u Srbiji i isto tako primjena presude u onom dijelu koji se odnosi na RS u cijelosti. RS je u cjelini odgovorna za sve zločine - pojasnio je Tahirović.

Kako je kazao, cilj je i formiranje timova koji će u narednom periodu raditi na implementaciji cjelokupne presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine.

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić poručila je da će nastaviti da traže istinu i pravdu. Prema njenim riječima, javio im se veliki broj ljudi, tim koji će im pomoći da tuže Srbiju i Republiku Srpsku.

- Mi ćemo ih tužiti, imamo pravo na to. Tražit ćemo svoja prava. Nikad nije kasno, zločin ne zastarijeva - pojasnila je Subašić.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, mišljenja je da je 1992. godine pobijeno više od 18.000 Bošnjaka te da to u presudi iz 2007. nije spomenuto.

- Ovom revizijom sam se ponadao da će biti zadovoljen minimum pravde i da će biti obuhvaćen cijeli počinjeni genocid sa područja BiH - pojasnio je Grahić.

Predsjednica Udruženja žene žrtve rata Bakira Hasečić izrazila je razočarenje zbog odluke o odbijanju revizije presude iz 2007. Podsjetila je da je ona jedna od hiljade silovanih žena u BiH.

- Voljela bih da budu kažnjeni svi koji su mešetarili po Haškom tribunalu i Međunarondim sudom pravde i tražili pravdu prije nego što je pokrenuta revizija - kazala je Hasečić.

Predložila je i tražit će, kako je kazala, da se protiv onih koji su radili protiv istine i pravde u procesu revizije pokrene postupak.

Predsjednica Organizacije porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba općine Kotor-Varoš Munevera Avdić poručila je da mogu samo da kažu da "oni moraju da se bore dalje kako bi se dokazala istina i pravda o onome što se događalo 1992. i 1995. godine".

faktor.ba


Najčitanije na portalu