POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

Ovo svi rade prije seksa, a jako je štetno…

Sve što smo do sada znali o seksu palo je u vodu kad su ljekari rekli da ovo radimo pogrešno.

Uz seks se veže najviše mitova i “bapskih priča”. Od onih školskih – da ako poskakuje nakon seksa djevojka neće moći da ostane u drugom stranu, do toga da samo muškarci ejakuliraju.


Jedan savjet za bolji seks se pokazao ne samo besmislenim nego i štetnim. Naime, uriniranje prije seksa – koje se promovisalo kao način izbjegavanja urinarnih infekcija, čini upravo suprotno od onoga što se tvrdi.

Vodeći urolozi napominju da namjerno uriniranje prije seksa povećava rizik od pojave infekcija, s kojima se žene ionako mnogo češće bore od muškaraca.

Urolog Dejvod Kaufman tvrdi da je priča o prednostima uriniranja prije seksa jedna od najraširenijih, te redovno svoje pacijentkinje uvjerava da to ne čine, budući da je to vodeći uzrok pojave postkoitalnih urinarnih infekcija.

Naime, tokom seksa vaginalne bakterije se mogu pogurati u mokraćni kanal, koji zatim omogućava bakterijama da putuju kroz njega i lakše se dočepaju mokraćnog mehura, gdje stvaraju infekciju.

Zbog svega ovoga morate obaviti malu nuždu poslije seksa i dobro paziti da unosite dovoljno tečnosti u organizam, kako biste izbjegli dehidraciju i pomogli izbacivanju bakterija iz urinarnog trakta, piše Independent.

Takođe, infekcijama u tom području doprinosi korišćenje dijafragme i prezervativa sa spermicidnim lubrikantima.

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)

Piše: ATV


Najčitanije na portalu