POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PRONAĐENE VELIKE PARE OD BIVŠE JUGOSLAVIJE: Građanima BiH stiže puno novca…

Nakon sedam godina zemlje nasljednice bivše SFRJ u Sarajevu su danas pokušale postići dogovor oko raspodjele preostale imovine predviđene sporazumom o sukcesiji. Konačnog dogovora još nema. BIH potražuje 100 miliona dolara u novcu,višemilionske nekretnine,a i dalje ostaju sporna pitanja oko imovine njenih firmi u drugim državama.
Na deviznim računima bivše SFRJ ostalo je 645 miliona dolara. Prema zapisniku iz 2001. godine najviše novca, približno 200 miliona dolara, trebalo bi se nalaziti u američkim bankama. U Francuskoj i Kipru trebalo bi biti još 300 miliona, dok se ostatak nalazio u Engleskoj, Austriji i Njemačkoj. BiH pripada 100 miliona dolara, ali je raspodjela zaustavljena jer nema informacija gdje je nestalo 589 miliona dolara. Sumnja se da Srbija krije tu informaciju i da je novac potrošen još u vrijeme režima Slobodana Miloševića. Ovo i druga pitanja otvorena su nakon sedam godina na sjednici zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica u Sarajevu.

Moram reči da sam zadovoljan da smo se nakon 7 godina sastali u Sarajevu.Postoje neslaganja oko pojedinih aneksa ali dobro je da razgovaramo u brojkama I da nema politike.- izjavio je Vjekoslav Bevanda,ministra finansija BIH

BiH treba da dobije i nekretnine vrijedne oko 14 miliona dolara.Preostala je 51 nekretnina u svijetu od kojih se najvrednije nalaze u Rusiji, Brazilu, Indiji, Bugarskoj i Argentini. Za BIH upitna je i imovina firmi u Srbiji i Hrvatskoj koja je u proteklom periodu bespravno rasprodana, a koja se procjenjuje na približno 4 milijarde KM. Sa mrtve tačke pomaklo se pitanje stare devizne štednje, a BIH očekuje i spor sa Slovenijom zbog TE Ugljevik. Ukoliko izgubi, BIH bi ovaj spor mogao koštati 3 milijarde KM.

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)

Piše: TV1


Najčitanije na portalu