POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SRBIJA I DODIK U ŠOKU: Entitetima se bliži kraj… BiH uskoro ulazi u NATO i to će biti kraj RS-a…

Na predstojećem samitu NATO-a u Varšavi, može ali i ne mora biti razmatrano pitanje BiH, kaže ministrica odbrane Marina Pendeš.

Pendeševa dodaje da od tog samita ne treba previše očekivati, te ističe da je ulazak zemlje u NATO jedan od prioriteta, no ono što je BiH trebala učiniti nije učinjeno.
Trebao se ispuniti samo jedan uslov za potpisivanje takozvanog MAP-a, uknjiženje perspektivne vojne imovine. Šest godina nakon, nije ispunjen jedini uslov iz Talina kojim je ovo pitanje definisano. Niti jedan objekat u RS nije uknjižen. Amerika, Velika Britanija i NATO poručuju, može i bez toga.

"Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, naši partneri i NATO - svi žele da ovde dođe do napretka. Uslov iz Talina nije ispunjen, ali to ne znači da se napredak ne može ostvariti u nekoj drugoj oblasti“, napisali su u zajedničkoj izjavi Maureen Cormack, ambasador SAD u BiH, Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, Giselle Wilz, zapovjednica NATO štaba u BiH.

Priču o knjiženju perspektivne vojne imovine komentarisala je i ministrica odbrane Marina Pendeš.

"Mi ukupno imamo 63 perspektivne lokacije. 24 su uknjižene i sve 24 lokacije su uknjižene na području Federacije BiH“, kaže Pendeš.

Iako je i Nebojša Radmanović, tadašnji član Predsjedništva BiH, 2009. potpisao pismo upućeno NATO u kome je BiH izrazila želju da postane punoravan član. Ispostavilo se da je to bilo samo deklarativno, jer SNSD iz koga Radmanović dolazi, u RS ne dopušta knjiženje imovine. Ne postoji zakon o državnoj imovini na nivou BiH, zbog toga je praktično nemoguće uknjižiti tu imovinu bez saradnje RS.

"Propisi RS ne dozvoljavaju uknjižbu državne imovine. A na nivou BiH nemamo zakona tako da je i pravno RS je u pravu, a politički to je stvar koju ne razumijem niti želim da o njoj diskutujem“, pojašnjava državni pravobranilac Mlađen Mandić.

Priča o NATO-u uprkos preuzetim obavezama, očigledno nije gotova. Sa tim se slaže i opozicija u RS.

"Očigledno da je pitanje samog pristupanja NATO, pitanje oko koga ne postoji saglasnost, niti u BiH, ali niti u samom NATO-u. Da budem precizan ni u široj međunarodnoj zajednici u koju ulaze i Rusija i Kina kao stalne članice Savjeta bezbjednosti“, smatra član zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH Ognjen Tadić.

Ambasador Rusije je ranije za TV izrazio svoje neslaganje sa putem naše zemlje u NATO.

"Proširenje NATO-a uključujući i Balkan donosi nove podjele i ne doprinosi bezbjednosti“, rekao je Ivancov.

Godinama unazad, ankete pokazuju suprotnu statistiku, u Federaciji čiji građani podržavaju put u NATO, i RS gdje rastu proruske ideje. Deklarativno, BiH je na NATO putu, što potvrđuje i zakon o odbrani, a i ranije spomenuto pismo. Suštinski, ne postoji konsenzus ni među političarima, ali ni građanima.

TV1


Najčitanije na portalu