POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SVE SE BRZO OTKRILO: Pogledajte ko je namjestio da Sud odbije reviziju tužbe BiH protiv Srbije…

Registrar Međunarodnog suda pravde u Hagu Phillipe Couvreur je informirao članove Predsjedništva BiH da je odbijen zahtjev BiH za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

- U vezi s mojim pismom od 24. februara 2017. godine (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po naputku Suda, informirati Vaše ekscelencije o sljedećem:
Sud je propisno razmotrio stavove svakog člana Predsjedništva BiH iznesene u odgovorima. Sud smatra da sadržaji tih odgovora pokazuju da nadležna tijela nisu donijela odluku u ime države BiH u vezi sa zahtjevom za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH protiv Srbije).

Zbog toga se ne mogu poduzeti aktivnosti u vezi s dokumentom pod nazivom "Aplikacija za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH protiv Srbije) – stoji u pismu.

Sudeći prema sadržaju dopisa iz Haga, radi se o odluci zasnovanoj na političkim razlozima, a ne na osnovu Statuta Međunarodnog suda pravde u Hagu. Odbijanje zahtjeva za reviziju presude je, sudeći prema navodima registrara Suda, posljedica ustavnog uređenja BiH i načina donošenja odluka u našoj zemlji, za šta je potrebna saglasnost predstavnika svih konstitutivnih naroda, bez obzira na ulogu predstavnika tih naroda u sadržaju same tužbe.

faktor.ba


Najčitanije na portalu