POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

UŽAS U TUZLI: Pronađen povrijeđen na ulici, bio toliko pijan da je pravo čudo što je živ…

Tuzlanskoj policiji prijavljeno je sinoć da u ulici Slavinovićkog odreda, u naselju Slavinovići, na ulici leži muškaraca sa povredama na glavi.

Policijska patrola izašla je na mjesto događaja, a ovaj 54-godišnjak ispričao im je da mu je nepoznata osoba prvo tražila cigaretu, a nakon toga ga udarila.


No, ova priča sasvim je izgubila na vjerodostojnosti kada je izvršeno akotestiranje 54-godišnjaka. Alkotest je "zakucan" na nevjerovatnih 5,5 promila alkohola u krvi.

Muškarac je odveden na triježnjenje, a pravo je čudo da je sa ovakvom koncentraciom alkohola u krvi uopće živ.

Istina, zabilježeni su slučajevi i sa više promila alkohola u krvi, ali je činjenica da stručnjaci pojašnjavaju kako je sve iznad 3,5 promila - opasno po život.

Ovako izgledaju faze pijanstva:

Od 0,5 do 1,0 promila

Faza pripitog stanja, karakterišu je promjene u motorici, nesigurnost u hodu, govorljivost, na psihičkom planu se zapaža umanjenje mogućnosti objektivne procjene, precjenjivanje svojih uz podcenjivanje tuđih vrijednosti, oslabljene mogućnosti pažnje, pamćenja, opažanja, što se tiče vegetativnih promjena, zapažaju se porast krvnog pritiska, ubrzani rad srca, crven lica.

Od 1,0 do 1,5 promila

Faza lakog pijanstva. U ovoj fazi se ranije navedeni simptomi naglašavaju.

Od 1,5 do 2,0 promila

Faza srednjeg pijanstva. Prethodni simptomi su veoma izraženi, motorika je značajno oslabljena, zapažaju se problemi dezorjentacije u vidu spacijalne i temporalne, a iskrivljeno opažanje može da uzrokuje agresivnost.

Od 2,0 do 3,0 promila

Faza teškog pijanstva se karakteriše punom dezorjentacijom, dvostrukim vidom, povraćanjem, osoba je pospana, motorika je veoma oslabljena, tako da je hod praktično nemoguć.

Od 3,5 do 5,0

Faza nesvjesnog stanja. Javljanje nesvjesnog stanja može izazvati komu ili čak smrt alkoholisanog lica.

Bportal.ba


Najčitanije na portalu