POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

UZBUNA ŠIROM BOSNE Kiša ne prestaje padati: Rijeke dramatično rastu, još jedan metar i biće kao 2014.…

Mještani Karanovca kod Banje Luke, zbog vodostaja Vrbasa i kiše koja ne prestaje da pada, večeras neće spavati, jer strahuju da će se ponoviti 2014. godina kada im je ova rijeka poplavila domove.

Nebojšu Tešanovića zatekli smo u sklanjaju stvari koje bi Vrbas, ako izlije, mogao odnijeti.


- Može da izađe za sat-dva, sve zavisi kako puste na brani, koliko ima gore vode, a mi smo prvi na udaru - rekao je Tešanović.

Dežurat će čitavu noć, kako bi njegova porodica mogla da spasi životinje.

- Nama noćas nema spavanja, moramo paziti na vodu, imamo kokoške i druge životinje - rekao je on.

U Karanovcu najveći problem danas je napravio takozvani Suvi potok, koji se izlio preko ceste, a gotovo trećina ceste nestala je zbog klizišta. Mještani okolnih kuća sa zebnjom su se okupili na ovom mjestu i razgovarali o mogućim prognozama.

- Ponavlja se situacija iz 2014. godine, saobraćajnica uz desnu obalu Vrabasa je zatvorena za saobraćaj - rekao je Boško Vuksan, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Karanovac.

Prema njegovim riječima, u Karanovcu su dvije kuće ugrožene, a jedna je već poplavljena od nabujalih potoka.

- Vrbas još jedan metar treba da nadođe da bude kao 2014. godine - rekao je Vuksan.

Željko Stojanović, glasnogovornik Republičke uprave Civilne zaštite RS rekao je da je jučer upućeno upozorenje nadležnim, radnim kolektivima i građanima da obrate pažnju na meteorološke prilike koje će zahvatiti RS.

- Danas je RS zahvatilo to naoblačenje, porasti vodostaja su evidentni. Sve naše rijeke, vodotoci su ispod kote redovne odbrane od poplave osim Vrbasa u Banjoj Luci, koji je na mjernoj tački Delibašino Selo dosegao kotu redovne odbrane od poplave - rekao je Stojanović za Anadoliju.

Prema njegovim riječima, prema posljednjim informacijama i bujični vodotoci pokazuju znake izlivanja, ali situacija se prati i nastoji držati pod kontrolom.

Naglasio je da nema nikakvih naznaka velikih izlivanja, a, prema prognozama meteorologa, sutra u poslijepodnevnim satima i prekosutra definitivno će doći do smirivanja metoroloških prilika.

Na pitanje da li ima razloga za strah da će se ponoviti 2014. godina, odgovorio je:

- Prema našoj procjeni, teško. Iz prostog razloga što će u četvrtak nastupiti suhi period od nekoliko dana, a tada može doći i do smirivanja vodostaja.

faktor.ba


Najčitanije na portalu