POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VAPAJ ZA POMOĆ Život Ramiza Salkića ugrožen: Pogledajte šta mu je Dodik uradio…

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić nedavno je imao lakšu saobraćajnu nesreću nedaleko od Zvornika. Kako je saopćeno iz njegovog kabineta, tom prilikom lično je upravljao službenim vozilom, s obzirom na to da je predsjednik ovoga entiteta Milorad Dodik od 2014. Salkiću uskratio pravo na vozača iako on ima formalno pravo na to.


Tek nakon saobraćajne nesreće, strahujući od zakonskih posljedica, iz administracije predsjednika RS-a potpredsjedniku Salkiću su dodijelili vozača.

Iz Salkićevog kabineta podsjećaju da je od uspostave vlasti u jesen 2014. Ured predsjednika RS-a učinio sve da onemogući rad potpredsjedniku iz reda bošnjačkog naroda, spriječivši ga da oformi svoj kabinet i djeluje kako bi, u skladu s Ustavom, zastupao prava Bošnjaka, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u ovom entitetu.

Dodaju da se posljednji incident desio u srijedu 21. marta 2017. kada je Ured predsjednika odbio finansirati posjetu potpredsjednika Salkića Njemačkoj, gdje je trebao na poziv bosanskohercegovačke dijaspore održati nekoliko tribina u trenutnoj političkoj situacji i predstaviti projekte razvoja i investicija u povratničkim zajednicama.

"Situacija je dostigla vrhunac, jer je moj život doveden u pitanje. Doveden je u pitanje opstanak 200.000 Bošnjaka u RS-u, a sve to zbog sistema kojim upravlja Milorad Dodik, vodeći se prije svega mržnjom i najtežim oblikom nacionalizma, umjesto konstruktivnim djelovanjem na dobrobit svih građana ovog entiteta. Podsjetit ću, prva odluka koju je Milorad Dodik donio kao predsjednik bila je kukavički čin izbacivanja iz Palate predsjednika oba potpredsjednika, iz bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ovim činom on je pokazao da kreće u radikalni obračun s Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu", rekao je Salkić.

Dodao je da je od tog momenta Dodik činio sve da kabinet potpredsjednika ne funkcionira. Ističe da u situaciji u kojoj Dodik ima svojih šesnaest ili osamnaest savjetnika i neograničen budžet, bošnjački potpredsjednik nema ni jednoga savjetnika, nema vozača, nema budžet i nema pečat.

"Bošnjaci se time pokušavaju svesti na marginaliziranu grupu koja nema mjesta u javnim preduzećima i institucijama, a primjerice u MUP-u se broj Bošnjaka smanjuje iz dana u dan. Kao potpredsjednik onemogućen sam da vršim ustavnu funkciju i da se borim za interese Bošnjaka i svih drugih građana ovoga entiteta. Ovih dana boravim u Njemačkoj i razgovaram s potencijalnim investitorima koji žele ulagati u mjesta povratka u bh. entitetu RS. I pored toga, Dodikov režim je kazao da moram sam finansirati takav put, dok se za njegove milionske izdatke, sumnjivo utrošene za još sumnjivija lobiranja po svijetu, izdvajaju milioni. Imamo primjer da su milioni potrošeni za lobiranje u Americi, a za rezultat smo dobili samo Dodikov dolazak na crnu listu. Dobili smo neviđenu sramotu koju svi treba da trpimo", kazao je Salkić.

Kao potpredsjednik entiteta javno se ogradio od Dodikove politike koja je politika aparthejda, mržnje, šovinizma i najtežih oblika nacionalizma. Kako kaže, ta politika vodi ovaj entitet u sunovrat.

"Nažalost, kao potpredsjednik nisam u mogućnosti da bilo šta poduzmem iako 200.000 Bošnjaka to traži od mene, ali i veliki broj Srba koji svakodnevno šalju pisma i traže susrete. Obični građani su svjesni da aktuelna Vlada i predsjednik RS-a ne misle na investicije, na razvoj, na budućnost. Obični građani prate moj rad i znaju da se moja politika zasniva prije svega na ekonomskom jačanju porodica, na vraćanju povjerenja i stvaranju klime političke stabilnosti. Upravo iz tih razloga i ne odgovaram Dodiku koji je u ovih dvije i po godine bankarski sektor doveo na koljena, privreda je skoro ugašena, a investitori otjerani. Čitava sela nestaju, a škole se zatvaraju", rekao je Salkić.

Klix


Najčitanije na portalu