POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VODA BLOKIRALA STOTINJAK KUĆA Jadni narod moli za pomoć: Pogledajte šta se dešava…

Vodostaj rijeka Save i dalje raste, ali još uvijek nije dostigao nivo kada se proglašava redovna odbrana od poplava iako se ova rijeka već izlila na priobalnom području srbačke opštine. Na mjernom mjestu kod Srpca danas u 15 časova nivo rijeke dostigao je 707 centimetara, što je za 54 centimetra više u odnosu na prethodni dan.


Njen porast uslovio je da i Vrbas raste u donjem toku, tako da je poplavio nekoliko stotina hektara obradivog i drugog zemljišta i blokirao stotinjak kuća nizvodno od mjesne zajednice Kukulje, dijelove sela Lilić, Razboja, Glamočana, Prijebljega i Bajinaca, gdje se pod vodom nalazi i mjesna crkva i groblje, jer  se nalaze u nebranjenom dijelu ovog sela.

Potpredsjednik  Skupštine opštine Srbac Miloš Budić i privrednik Savo Zrnić iz Razboja, danas su obišli najugroženija područja i jednom broju domaćinstava uručili ribarske čizme, koje su im neophodne da prilaze kućama opkoljenim vodom.

U zaseoku Žabića u Mjesnoj zajednici Lilić odsječeno je 30 domaćinstava, a  jedno domaćinstvo i stoka su evakuisani. Voda je prodrla u nekoliko gospodarskih i pomoćnih objekata.

Članovi Civilne zaštite, Crvenog krsta, vatrogasci i pripadnici policije astalno su na terenu i pružaju pomoć najugroženijim, uglavnom staračkim domaćinstvima, u hrani i pitkoj vodi.

Zbog poplava koje su izazvale bujične i oborinske vode , u Područnoj školi Ćukali danas nije bilo nastave jer učenici nisu mogli doći u školu. Ova Mjesna zajednica je još uvijek odsječena od centra opštine. Bujične vode su izazvale klizište na lokalnom putu Nožičko – Stari Martinac, gdje je popustio potporni zid,  pa se saobraćaj odvija veoma otežano, kažu u Civilnoj zaštiti.

Manje riječiće, koje su se bile izlile u župskom dijelu srbačke opštine, prestankom padavina od jutros se postepeno povlače. Načelnik Štaba Civilne zaštite opštine Srbac Borivoje Vrsajković tvrdi da je za sada sve pod kontrolom, te da nema opasnosti od poplava širih razmjera, mada su i sadašnje pričinile dosta teškoća i štete stanovništvu u desetak sela ove vodoplavne opštine. Sve, ipak, zavisi od daljeg razvoja vremenske situacije, a strahuje se od najavljenih padavina narednih dana.

BN televizija


Najčitanije na portalu