POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VUČIĆ U CENTRU PAŽNJE: Denise, molim te ne nazivaj Kosovo državom... (VIDEO)

Premijer Srbije je naznačio da o problemima treba otvoreno govoriti i da svi pričaju kada je Srbija za nešto odgovorna, a da se "gura pod tepih", kada je neko drugi odgovoran.

Pogledajte izjavu u nastavku...

VU787824723642874 by mytob
V324129483279 by mytob
Također je naveo 5 problema u odnosima Beograda i Prištine u samo posljednjih 10 dana.

To su inicijativa za formiranje vojske, deklaracija o prekidu dijaloga, zahtjev za preregistraciju imovine, priprema specijalnog odjeljenja za suđenje i sinoćnje hapšenje predsjednika opštine Ranilug jer je nosio Vučićeve izborne plakate, prenosi Blic.rs.

Vučić je ponovio da ne traži nikakvu reakciju već da samo želi da kaže da se dešavaju stvari koje nisu dogovorene, i također i da nije reagovao ni kada je izostala reakcija na to kada je bilo jasno ko krši postignute dogovore u Briselu.

Prema njegovim riječima potrebno je tri sata, a nekada i tri minuta da se dogovor prekrši.

Vučić je rekao da su njihovi odnosi su dobri na skupovima "jer tad pričamo o ekonomiji".

"Kad se oni završe onda pričamo samo o politici, ili ne pričamo uopšte", kazao je Vučić i navodeći, da su prije tri godine u Berlinu razgovarali o izgradnji autoputa Niš-Priština-Drač, a da se danas svi nadamo Evropskoj uniji, a da se rokovi stalno pomjeraju.

"Da li mi danas svi vjerujemo u EU perspektivu? Svi se nadamo, ali ne znam znamo li ishod. Stalno se rokovi pomjeraju. U Srbiji više datume niko ne pominje. Čini mi se da je tako i na mnogim drugim mjestima na Zapadnom Balkanu. Volio bih da je evropska perspektiva nešto jasnija", naglasio je premijer Srbije.

Vučić je rekao da Srbija želi da vidi region kao jedinstven prostor, iako mnogi to ne žele i poručio da "Srbija neće biti džak za udaranje, jer mi to nikome ne radimo".

"Svaku riječ mjerimo sto puta prije nego što bilo šta kažemo o nekoj od zemalja regiona", istakao je Vučić.

On je zamolio EU da imamo stalno neku vrstu dijaloga i unapređenja naših odnosa i ponovio da od Berlina prije tri godine "ne vidjesmo ni kilometar autoputa".

Također je zamolio da Niš bude sljedeći grad za sastanak u okviru Berlinskog procesa, poslije Trsta.

Vučić je rekao da je ponosan što je sa zapadnog Balkana i istakao da ovdje žive dobri ljudi koji mogu da ostvaruju i veći ekonomski rast od većeg dijelu centralne, istočne i zapadne Evrope.

Kako je objasnio srpski premijer prednosti stvaranja jedinstvenog tržišta jesu, prije svega, širenje tržišta, koje bi od malih, rascjepkanih, pojedinačnih tržišta, stvorilo veliko od gotovo 20 miliona potrošača različith roba i usluga.
Izvor: Klix


Najčitanije na portalu