POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ZATVOR ILI SLOBODA ZA ZUKIĆA: Pogledajte šta je sada Tužilaštvo zatražilo od Suda...

Oni su optuženi da su kao kriminalna grupa trgovali svojim utjecajem, pa u zamjenu za novac zapošljavali određene osobe u javna preduzeća. Zbog održavnja ročišta u sarajevskom Sudu danas je Zukić dovezen iz KPZ-a Zenica.

Inače, ročište je zatvoreno za javnost odlukom suda i to radi zaštite interesa svjedoka.

Produženje pritvorske mjere za dva mjeseca zatraženo je, kako za Zukića, tako i za Safeta Bibića, Senada i Nedžada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića.

Za sve je optužene prilikom podizanja optužnice zatraženo je da i dalje ostanu u pritvoru zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti ili završiti započeto krivično djelo, dok je u odnosu na Zukića mjera zatražena i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ugroziti istragu. Optužnica protiv svih osam osoba potvrđena je prije dva dana.

Prema navodima optužnice, Zukić i Bibić su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje, između ostalog u Elektroprivredu BiH, a nakon čega je Amir Zukić, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.
Optuženi Asim Sarajlić i Mirsad Kukić su, prema navodima optužnice, koristili svoj položaj i posredovali prilikom zapošljavanja.

Kako je navedeno u optužnici, članovi ove grupe su za posao medicinske sestre tražili mito od 20.000 KM, upošljavanje na mjesto elektromontera koštalo je 16.000 KM dok je za "polaganje" ispita na Medicinskom fakultetu traženo 5.500 KM.

Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Nedžadu Traki, Senadu Traki i Ramizu Karavdiću na teret se stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje mita  za trgovinu utjecajem, te krivično djelo nezakonito posredovanje.
Džananoviću se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, a Asimu Sarajliću i Mirsadu Kukiću krivično djelo primanje mita za trgovinu utjecajem.  Fazlagić se sumnjiči za krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukiću se na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja a nakon što je kod njega pronađen pištolj za koji nije imao dozvolu kao i 100 komada municije.
Izvor: Klix


Najčitanije na portalu