POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE NATO zafrkao Srbiju i Rusiju: Pogledajte šta su im uradili…

Vojni avioni koje Rusija namjerava pokloniti Srbiji neće tako lako, sudeći prema postojećim informacijama, završiti na teritoriji susjedne nam države.

Sudeći prema pisanju medija iz Srbije, Rumunija i Bugarska, članice NATO-a, ne dozvoljavaju prelet preko njihove teritorije „Migovima 29”, koje je Beograd dobio od Moskve, zbog čega postoji velika šansa da će ti avioni stići rastavljeni, odnosno u dijelovima.Vojni analitičar Miroslav Lazanski ističe da bi avioni vjerovatno već sljeteli u Srbiju da „dobre i prijateljske” susjedne države, kako je Lazanski ironično opisao Bugarsku i Rumuniju, daju pravo preleta.

- Ne zbog njihove volje, već zbog NATO-a. Mi sada pregovaramo sa njima da ne moramo da ih rastavljamo, pa da ih vozimo transportnim avionima. Logična ruta za prelet „Migova“ jesu samo Rumunija i Bugarska, jer ako bi išli preko Mađarske, morali bi da idu preko Ukrajine, koja to ne dozvoljava. Mnogo bi bilo bolje i spektakularnije da „Migovi“ dođu kod nas cijeli, pa da se napravi svečanost od toga, a drugo, čim su „Migovi“ rastavljeni, ima komplikacija, u veliki avion mogu da stanu dva, skuplji je transport i komplikovanije je sve. To sastavljanje ne bi bio toliko veliki problem jer se „Migovima“ samo skidaju krila - navodi Lazanski za „Alo!“.

Sličnog je mišljenja i vojni analitičar Vlade Radulović.

- Mi avione očekujemo u narednom periodu, ali svjedoci smo i da se tu nešto prolongira. Nema ovdje riječi o ljubomori Rumuna i Bugara na to što nama stižu „Migovi“, pa da zato zabranjuju prelet, činjenica jeste da su Rumunija i Bugarska članice NATO-a, zato se odluke donose, poštuju i sprovode u djelo. Dakle, sve ovo što se dešava ne tiče se direktno Srbije ni tih zemalja, nego su ovo direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije. Koplja se lome preko Srbije, Rumunije i Bugarske. Ali ostaje nam da vidimo šta će biti s tim, ima različitih nagovještaja. Bilo bi mnogo ljepše da avioni stignu cijeli, da se poredaju jedan pored drugog na pisti. Imali smo sličnu situaciju sa helikopterima MI17 koje smo kupili, i oni su stigli rasklopljeni. Mi bi mogli da sklopimo „Migove“ uz nadzor i asitenciju Rusa - objašnjava on.

faktor.ba


Najčitanije na portalu