POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PAO HISTORIJSKI DOGOVOR SRBA, HRVATA I BOŠNJAKA: Zajedno dogovorili Dodik, Vučić, Izetbegović, Plenković, Čović…

Mostar je večeras centar regije, a tako će definitivno biti i narednih nekoliko dana. Uoči sutrašnjeg otvaranja 20. međunarodnog Sajma privrede održava se neformalni susret lidera regije, a među prisutnim je i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković i drugi.Samo dan nakon završetka predsjedničkih izbora u Srbiji, na kojima je pobijedio Aleksandar Vučić, u Mostaru se održava važan sastanak lidera regije o aktuelnim političkim prilikama, ali i o privrednoj saradnji i projektima.

Sastanku prisustvuju članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, zatim premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik te predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Ovaj susret nije bio najavljen kao zvanični, ali su lideri regije iskoristili Sajam privrede u Mostaru za zajednički susret i razgovor o aktuelnim političkim i privrednim temama.

Nakon poprilično zategnutih odnosa između BiH i Srbije, izazvanih referendumomk u RS-u te revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, očekuje se da lideri te dvije zemlje ponovo intenziviraju saradnju.

Također pretpostavlja se da će jedna od tema večerašnjeg susreta biti i situacija u kompaniji Agrokor, koja je u velikoj finansijskoj krizi, a koja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji zapošljava ukupno oko 60.000 radnika.

KLIX


Najčitanije na portalu