POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MALO KO JE OČEKIVAO OVAKVU PROGNOZU? Američki meteorolozi, koji su dosad pogodili skoro sve, kažu da nam…

Američka meteorološka agencija Accuweather objavila je sezonsku prognozu za naše krajeve i čitav kontinent prema kojoj se očekuje još jedna ćudljiva zima s drastično različitim vremenskim prilikama.

Prema Accuweatheru, kalendarska zima (početak zadnja dekada 12. mjeseca) trebala bi biti najprije obilježena nestabilnim, ali izuzetno toplim vremenom za to doba godine te s učestalim ciklonima.


Nakon očekivanog (pre)toplog početka zime, američki meteorolozi prognoziraju da bi kasnije moglo biti mnogo snježnih oborina, a zatim i niskih temperatura u nastavku, posebno u drugom mjesecu 2017. godine.

Česte i brze ciklone mogle bi se premještati se s Atlantika, preko sjevera Balkana dalje na istok kontinenta. O posljedicama takvog nevremena najbolje govori najava kako bi poplave mogle zahvatiti jugoistočnu Francusku, sjever Italije te sjeverozapad Balkana – prenosi Slobodna Dalmacija prognozu američkih meteorologa.

U drugoj polovini zime, kažu oni, u alpskom se području predviđaju nadprosječne količine snijega, a obilne snježne oborine tada bi se mogle “spustiti” i do naših područja.

“Tada se očekuje spuštanje hladnog zraka iz Skandinavije na jug, a njegova interakcija s nadolazećim ciklonama s Atlantika bi pojačala snježne oborine na navedenom području. U nižim se područjima očekuje manje snijega od prošle zime, ali bi zato viši predjeli sjevernih Dinarida i Karpata mogli dobiti česte snježne oborine”, prognoziraju u Acuweatheru.

Sjeverna Europa mogla bi imati gotovo polarnu zimu. Prema istoj sezonskoj prognozi, istočni dijelovi Njemačke, Francuska, Belgija, Danska i Poljska mogle bi osjetiti snažan utjecaj polarnog zraka, dok bi sjeverozapad kontinenta, naročito Velika Britanija i sjeverozapad Njemačke, trebali imati blagu zimu.

Slobodna Dalmacija podsjeća kako su meteorolozi iz Accuweathera do sada dobro predviđali vremenske prilike, pa su gotovo u dan pogodili lanjsko kišno ljeto ili kada su najavljivali kako bi ova jesen mogla biti topla i kišna.

No, znali su imati i pogrešne prognoze kao, recimo, prošle zime upravo na američkom kontinentu.

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)

Piše: doznajemo.com 


Najčitanije na portalu